Sunday 7 August 2011

Amsterdam gezilecek yerler

Dünyanın en güzel şehirlerinden biri Amsterdam’a mı gideceksiniz? Cevabınız evet ise seyahate çıkmadan önce bunları mutlaka okuyun...

Muhtemelen şu anda Amsterdam’a gidecek birçok kişi internette Amsterdam’da ne yapılır, Amsterdam’dan ne alınır, Amsterdam’da ne yenir, Amsterdam’da ulaşım, Amsterdam’a yakın yerler, Amsterdam gezilecek yerler, Amsterdam turları, Amsterdam uçak bileti gibi aramalar yapıyor.

Bu sorulardan bazılarının cevaplarını, yakın zamanda Amsterdam’a gitmiş kişiler olarak kendi deneyimlerimize, gitmeden önce yaptığımız ciddi araştırmalarımıza ve Amsterdamlıların yerel bilgilerine dayalı bu sitede bulabileceksiniz.

İlk olarak Amsterdam’a gidiş ile başlayalım. Amsterdam’a THY Business Class ile gittik ve kısacık süren yol daha da kısa geldi sayelerinde. Tabi Business Class'ın en büyük artısı metal çatal bıçağın tabağa çarptığında çıkardığı "çınnnnn" sesi :)


Kuşbakışı Hollanda
Schiphol'den Amsterdam'a gidiş için en uygun yöntem tren kullanmak. Her 10 - 15 dakikada bir Schiphol havaalanından Amsterdam Centraal Station'a tren kalkmaktadır. 15 - 20 dakika süren bu yolculuğun bedeli tek yön 3.80 €, gidiş - dönüş ise 6.40 €.


Amsterdam’ın şehir merkezine geldiğiniz zaman çeşitli binaların graffitiler ile boyandığını görebilirsiniz. Bu o binanın korsanlar tarafından ele geçirildiği anlamına geliyormuş (belki de şehir efsanesidir). Denizin üzerine kurulu bir ülke olduğu için uzun süre bir binanın boş kalması halinde (örneğin istenen yüksek kira nedeni ile) binaya ilk oturanlar binaya el koyabiliyormuş.

Korsan evler

Korsan evler
Şehir merkezinde dikkatinizi çekecek bir başka şey ise herhalde insanlığın cep telefonundan sonra bulduğu en önemli icat; beerbike. Hem bira içebileceğiniz hem şehri dolaşabileceğiniz hem de muhabbet edeceğiniz bir cihaz... Yok yok, cep telefonundan da önemli olabilir... :)

Beerbike
Şehrin bir başka kendine has özelliği ise Amsterdam çiçek pazarı; şehrin merkezindeki dünyanın tek yüzen çiçek pazarı olan Bloemenmarkt’a gittiğinizde çok uygun fiyatlı çiçeklerinden almalısınız. Uçağa alınabilmeleri için özel paketler yapabiliyorlar...

Bloemenmarkt
Amsterdam'da alışveriş yapacaklar için en iyi tavsiye tramvaydan Keizersgracht istasyonunda inip Dam Meydanı'na doğru yürümeleri. Eğer biraz daha pasaj gibi bir yer arıyorsanız yine Dam Meydanı'ndaki Nieuwe Kerk'ün arkasındaki Magna Plaza adlı alışveriş merkezi. Magna Plaza'daki mağazalar için tıklayabilirsiniz.

Magna Plaza
Sıra geldi Amsterdam'ın tarihi güzelliklerine. Dam Meydanı'ndaki hergün 10:00 - 17:00 saatleri arasında açık olan (Haziran ayında Perşembe kapanış 20:00) Nieuwe Kerk (yeni kilise) farklı sergilere evsahipliği yapmaktadır. Birkaç kez yanan kilisenin bugüne kalmış en eski yeri koro bölümüdür ve bu bölüm 1400lere dayanmaktadır.

Nieuwe Kerk
Dam Meydanı'nda (Dam Square) gelmişken hergün canlı performans sergileyen sokak göstericilerine değinmezsek olmaz.

Dam Meydanı

Dam Meydanı
Amstedam Dam Meydanı'nda isterseniz at arabaları ile şehir turuna da katılabilirsiniz. Açıkçası biraz yüksek fiyatlı olan bu hizmette pek pazarlık şansı da yok.

Dam Meydanı
Amsterdam'ın simgelerinden biri de Madame Tussauds Müzesi. Madame Tussauds Amsterdam biraz pahalı olmasına rağmen kişi başı %20 tasarruf edebilme imkanı da vermekte. Eğer internet üzerinden bileti satın alırsanız ve 15:00'den sonra girerseniz normalde kişi başı 21 € olan bileti 17.50 €'ya alabiliyorsunuz. Çocuklu aileler için avantajlı paketler ve Amsterdam Dungeon karma paketi için tıklayın...



Amsterdam'da gezilecek yerler arasında önemli bir mekan da; Begijnhof (Spui Meydanı, hergün 09:00 - 17:00 arası açık, ücretsiz). Amsterdam'ın merkezinde olmasına rağmen şehrin kalabalığından uzak ve sessiz kalmayı başarabilmiştir. Grup gezilerine kapalı bu özel alanda, misafirlerden de bu sessizliğe saygı duymaları beklenmektedir. Spui Meydanı'nda dikkatle fark edilebilecek çok küçük bir işaret ile kendini saklayan bir kapı ile ana caddeden ayrılan bu huzurlu yeşil alandaki evler aslında Katolik birliğe üye rahibeler için yapılmıştır. Kilise ve gizli şapeli (Pt 13:00 - 18:30, Sl - Cm 09:00 - 18:30, Ct - Pz 09:00 - 18:00, ücretsiz) içinde barındıran bu kompleks sayesinde Amsterdam'ın 15. yüzyıldan kalma eski ahşap evlerinin güzel örneklerini birarada görebilirsiniz.


Amsterdam'da gezilecek sıradaki yer ise Museum Van Loon (Keizersgracht 67, Salı hariç hergün 11:00 - 17:00, 5 -7 €). 1672 yılından kalma bu özel mülk Van Loon ailesinin eviydi. Amsterdam'ın ticari ve siyasi hayatında önemli bir yere sahip olan bu aileden önce evde oturan önemli bir diğer kişi ise aynı zamanda ilk yerleşen kişi de olan Rembrandt'ın öğrencisi Ferdinand Bol'dur. 1973 yılında halka açılan bu güzel kanal evi 1750lerdeki Amsterdam'ı yansıtması açısından önemli bir ziyaret noktasıdır.


Amsterdam'da ne yapılır sorusuna verilebilecek sıradaki cevap ise ülkenin en geniş ulusal müzesi olan Rijksmuseum'u (Jan Luijkenstraat 1, hergün 09:00 - 18:00, 12 yaş altı ücretsiz - 12,50 €) ziyaret etmek olacaktır.

Rijksmuseum


Amsterdam'da ne yapılır sorusu için önemli bir seçenek de kanal gezisidir. Hem kanal gezisi yapayım hem de kanallar arasında ulaşım sağlayayım diyorsanız Canal Bus'ın (günlük bilet 20 €, 24 saatlik bilet 22 €, internet sayfasında alırsanız %10 indirimli) kanal gezisini kullanmanızı tavsiye ederim. Böylece istediğiniz iskelede iner, müzeleri gezer ve diğer gezeceğiniz yerlere kanalda gitmek için tekrar tekneye binebilirsiniz (hop on - hop off). Veya 12 € karşılığı 75 dakikalık kanal turu ile Amsterdam'ın kanallarını gezebilirsiniz. Bizim bindiğimiz Amsterdam American Hotel'in hemen yanındaki iskeleden kalkıyordu.
  
Kanal Turu

Kanal Turu

Kanal Turu

Kanal Turu

Kanal Turu

Kanal Turu
Amsterdam'da ne yenir konusuna gelince; biz her ne kadar evde mangal sefası yapmayı tercih etmiş olsak da en azından bir öneride bulunabiliriz. Amsterdam'ın çeşitli yerlerinde bulacağınız Wok To Walk hızlı, uygun fiyatlı ve güzel yemek için iyi alternatif olabilir.

Wok to Walk noodle
Wok to Walk menu
Haritadan nerelerde olduğunu da görebilirsiniz (şimdilik 4 tane)...

Amsterdam'da görülmesi gereken diğer yerler ise Van Gogh Museum, Museum Amstelkring, Amsterdams Historich Museum, Oude Kerk, Nederlands Scheepvaart Museum, Museum Het Rembrandthuis, Red Light District, De Gooyer Yel Değirmeni, Artis Zoo, NEMO...

Amsterdam'a yakın yerler için tıklayın...

Amsterdam City Card hakkında detaylı bilgi için tıklayın...

No comments:

Post a Comment